Veteráni Jindřichohradeckem 2024 - vyhodnocení

01.06.2024 11:49

Vážení přítelé a příznivci naší pravidelné soutěže VETERÁNI JINDŘICHOHRADECKEM, soutěž dne 25.5.2024 velice úspěšně proběhla a povedlo se i počasí, ačkoliv to původně vypadalo na pohromu.   Soutěž jako vždy je  nedílnou součástí Jihočeského poháru historických vozidel. 

       Za podporu je zejména  nutno poděkovat Městu Jindřichův Hradec za umožnění využití části náměstí Míru, Sboru dobrovolných hasičů Města Jindřichův Hradec za postavení startovní brány v barvách Jindřichova Hradce, Městu Nová Bystřice za poskytnutí prostoru pro parkování v městském parku, Muzeu amerických veteránů pana Pavla Janouše v Nové Bystřici za spolupráci a poskytnutou slevu na vstupném pro účastníky a zejména  Městu Kamenice nad Lipou a Pivovaru Kamenice nad Lipou  za poskytnutí náměstí pro výstavu vozidel a ozvučení. Dále děkujeme všem členům Jihočeského autoklubu VCC v Jindřichově Hradci, kteří se podíleli na organizaci a jednotlivých soutěžních úkolech.

     Posádky se začaly sjíždět od 08:30 do 10:00 hod na Náměstí Míru v Jindřichově Hradci. Zde se zaregistrovaly za poplatek ve výši 300,-Kč řidič a 200,-Kč spolujezdec, děti do 15 let zdarma a obdržely jízdní výkazy a malý dárek.   Výstava vozidel započala v 10:00 hod. Všude byly vidět skupinky účastníků i návštěvníků a obyvatelů města, jak obdivují vystavené stroje a zapáleně diskutují o tom či onom zajímavém aspektu. K vidění byla velice zajímavá vozidla, automobily jako Riley MA 1950, Jaguar E Type cabrio 1966, Hillkman Minx 1961, Tatra 57A 1937, Mustang GT 1969, Mustang Mach 1 1969, Felicií a dalších nádherných automobilů,  z motocyklů, kterých bylo tentokrát značně méně než vloni,  pak například Victoria 1939 nebo IFA BK 350 1958. V 11:50 pozdravil účastníky starosta Jindřichova Hradce pan Mgr. Ing. Michal Kozár, MBA a ve 12:00 pak startér pan Jiří Vacek odstartoval první vozidlo. Během 50 minut odstartovaly všechny posádky. Trasa vedla na Novou Bystřici přes Číměř, Dobrou Vodu a Potočnou.  Ředitel Jihočeského poháru  pan Marcel Gausse se skvěle zhostil provedení úkolu č. 1 - zkoušky stálosti jízdního výkonu na trase 1850 m mezi  Číměří a Dobrou vodou. V Nové Bystřici pak někteří účastníci navštívili Muzeum amerických veteránů a ve 14:00 hod vyrazily posádky do druhé etapy jízdy směrem přes Potočnou, Kunějov, Člunek, Hospříz, Blažejov, Mutyněves, Jarošov nad Nežárkou až do Kamenice nad Lipou.  Účastníci plnili další zajímavé úkoly, v SÚ2  v parku v Nové Bystřici poznávali historická vozidla dle fotografií, v SÚ3 v Člunku se snažili přejet připravené prkno a v SÚ4 v Hospřízi měli za úkol určit průměr 4 pneumatik. Po dojezdu si účastníci vesměs pochvalovali zajímavě zvolenou trasu v délce 67 km, vedoucí krásnou krajinou České Kanady a perfektní orgnizaci po celou dobu akce.  V Pivovaru Kamenice  pro ně měli připravené občerstvení - vepřový řízek s bramborovým salátem v hodnotě 180 Kč na nádvoří pod obrovským stanem, celkem se vydalo přes 120 porcí.   

   Letošní akce se celkem  zúčastnilo 65 soutěžících posádek, což je pokles oproti ročníku 2023, kdy bylo 96 posádek, což je třeba připsat jednak nepřízni počasí v předcházejících dnech a jednak skutečnostě vysokému počtu akcí konaných na území Jihočeského kraje v tento den. Na organizaci se podílelo přes 30 osob. Před předáním cen posádky pozdravil starosta Kamenice nad Lipou pan Tomáš Tesař.  Vítězům pak předával ceny - zlatě se lesknoucí poháry, keramické medaile  a tašky s autokosmetikou společně s předsedou pořádajícího Jihočeského autoklubu VCC Jindřichův Hradec panem Stanislavem Chytrou a  ředitelem  soutěže Viktorem Havlem. Absolutním vítězem se stala paní Milada Dvořáková s vozidlem Škoda Felicia 1961 s nejnižším počtem pouhých 14 trestných bodů, která tak byla i vítězkou kategorie AUTO, vítězkou kategorie MOTO se stala paní Jitka Kovaříková se strojem JAWA 250/11 z roku 1949 s pouhými 22 trestnými body.  Vítězem soutěže elegance v kategorii AUTO se stal automobil Riley 1950 pana Vandase, mezi motocykly pak IFA BK 350 1958 pana Myslivce. Vítězům blahopřejeme k úspěchu, všem účastníkům k dojetí, všem organizátorům za bezplatnou  obětavou práci v jejich osobním volnu, zaměstnancům Pivovaru Kamenice nad Lipou za přípravu prostor ve dvoře pivovaru, výborné jídlo i obsluhu a Městu Kamenice nad Lipou za poskytnutí prostoru náměstí k výstavě vozidel a  úhradu ozvučení. 

S úctou ke všem, kteří se na konání této úspěšné akce podíleli, ať už organizátorům, partnerům akce, účastníkům i návštěvníkům a s přáním zdaru a úmyslem pokračovat i nadále v této tradiční jízdě, 

                                                            ředitel soutěže Veteráni Jindřichohradeckem  Mgr. Viktor Havel 

Kontakt

Veteráni Jindřichův Hradec Mgr. Viktor Havel - ředitel soutěže Veteráni Jindřichohradeckem
727893080 viktorhavel@seznam.cz